Friedrich Deubel

User Rating: 4.9 (2 votes)
 Friedrich Deubel (1845-1933)
 

S-a nascut la Brasov pe 13 ianuarie 1845, a frecventat scoala reala si s-a specializat in meseria de macelar. Din 1868 a intreprins o calatorie de ucenicie timp de un an si jumatate, cutreierand Germania. La Gotha s-a specializat in fabricarea mezelurilor. Intors in tara, continua in meseria de macelar, infiintand dupa zece ani o fabrica de mezeluri.

 
Ca elev, a inceput in excursile sale sa stranga insecte in special gandaci. Din 1876 sub indrumarea Baronului Max von Hoffgarten si Josef Kaufmann, intreprinde nenumarate ture montane, specializandu-se in metode stiintifice de colectionare a insectelor. Colaborarea cu cei doi oameni de stiinta, a durat noua ani. Cunostiintele sale de specialitate acumulate in privinta lumii gandacilor, au fost recunoscute departe de granitele patriei sale, o mare parte a determinarilor sale privind coleopterele Transilvaniei au fost recunoscute international. Nu mai putin de 41 despecii noi din care 31 gandaci, patru miriapozi, trei melci au fost denumite dupa el.
 
Colectia sa valoroasa se afla pastrata la Facultatea de Silvicultura Brasov. Friedrich Deubel a parcurs Carpatii nostri (Buzaului, Rodnei, Retezat,
Parang si altele) si astfel a contribuit foarte mult la raspandirea drumetiei si turismului montan. A fost un membru activ al SKV care i-a recunoscut meritele,
devenind la data de 27.08.1922 membru de onoare al acesteia. De asemenea in anii 1886 respectiv 1887 traseele montane descoperite de el in Piatra Craiului, „Lanturile”  spre varful La Om; in Bucegi prin „La Prepeleac spre varful Bucsoiul”, au fost denumite „Drumul lui Fredrich Deubel”.
Dupa moartea lui in 1934, Asociatia SKV a hotarat ca cea de-a treia Cabana Malaiesti sa fie numita Cabana Friedrich Deubel – arsa in 1998.
 
Entomologul Friedrich Deubel a murit in data de 09.01.1933 la varsta de 88 ani.
 
Preluare din cartea ,,DER SIEBENBURGISCHE KARPATENVEREIN” 1990 – traducere Christel Berbec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte