Drumetie la Cheile Varghisului

Drumetie la Cheile Varghisului
User Rating: 0 (0 votes)

Cheile Vârghișului fac parte din Munții Perșani care se întind pe o suprafață de aproximativ 1000 km2 cu o lungime totală de 68 km și lățime de 34 km. În funcție de relief și tipul de roci se împart în trei sectoare:

  • Perșanii de Sud – cu vârful cel mai înalt – Măgura Codlei 1292 m.
  • Perșanii central –cu vârful cel mai înalt Cetățuia 1104 m;
  • Perșanii de nord – cu vârful cel mai înalt Dugău 1011m.

Relieful acestei părți este format din culmi rotunjite cu versanți ușor înclinați, unde râul Vârghiș străpungând culmea Merești a creat una din cele mai spectaculoase chei din acești munți – cheile Vârghiș ținta drumeției noastre, drum parcurs într-o frumoasă zi de toamnă.

În grupul nostru avem un oaspete deosebit din Germania  – Oldenburg, un vechi prieten de drumeție care a participat, mulți ani la rând vara alături de membrii secției noastre la excursii în Bucegi – Piatra Craiului, Baiului, Piatra Mare – cunoscând astfel frumusețile zonelor noastre montane, dar de data aceasta i s-a promis o surpriză – să vadă o zonă necunoscută.

Cinci membrii SKV, pornim cu mașina din Brașov pe DJ 131 trecând prin Rotbav, Măieruș, Ormeniș, Racoșul de Sus și apoi localitatea Vârghiș 1495 m. De aici până la Chei parcurgem un drum asfaltat de 12 km printr-o zonă pitorească pe malul drept al Vârghișului și încă 2 km pe un drum forestier cam desfundat. Aici lăsăm mașina lângă o clădire – punct de informare turistică – dar momentan închisă și mergem spre Chei pe marcaj triunghi roșu, lungimea cheilor fiind de 3 km.

Traseul străbate aceste chei spectaculoase trecând de 13 ori de pe un mal pe altul al râului pe punți suspendate față de albia râului, bine ancorate pe cabluri, dar care oscilează foarte tare, deci solicită mare atenție. Treceau pe lângă versanți abrupți , între pereți la peste 200 m, cu numeroase turnuri , lapiezuri, conuri, diferite forme carstice cu sectoare deosebit de grandioase dar și uneori foarte sălbatice. Apa a săpat prin eroziuni la fundul albiei, o serie de marmite laterale – numite popular ” oalele giganților” unde apa dispare în subteran pentru a ieși din nou la suprafață. În toată zona au fost descoperite peste 70 de peșteri, foarte multe mici, de 1-30 m, unele de 200-300 de m, iar cea mai importantă – Peștera Mare de la Merești 1500m. Intrarea în peștera se află la 20 de m altitudine de la albia râului, pe malul stâng  și la ea se ajunge pe scări metalice. Sala Mare a peșterii e înaltă de 25m, facem o scurtă incursiune în primul tunel, speriind liliecii cu frontalele noastre. Opus acesteia, este Peștera Calului situată la 6m față de albia râului. De pe versanți coboară până la albie conuri de grohotiș, albia este încărcată cu resturi de stânci, bolovani prăbușiți, crengi, cioturi aduse de apa. Ieșim din Chei într-o poiana largă cu câteva gospodării, de unde pe un drum comunal se ajunge în satul Merești, 5km.

Noi vrem să ne întoarcem la punctul de plecare dar nu pe același drum. La una din case primim o informare cam ambiguă – că există un traseu marcat cu bandă galbenă ce intră in chei. Deasemenea mai există o variantă punct roșu, dar nu găsim intrarea traseului. Intrăm în traseul bandă galbenă în urcuș ușor, pe un plai însorit, până spre culmea acestuia, de unde spre dreapta brusc se intră într-o zonă stâncoasă care coboară spre chei. Este piatră de încercare pentru noi. O brână îngustă, mărginită de ambele părți de pereți înalți, stâncoasă, înclinată, în unele locuri prevăzută cu lanțuri care coboară peste mici săritori la vale și ajunge la albia râului lângă intrarea în Peștera Mare. De aici ajungem ușor la punctul nostru de plecare cu satisfacția unui traseu deosebit, inedit pentru toți, iar pentru oaspetele nostru surpriza a fost o reușită. Aici găsim și punctul roșu, traseul ce urcă spre Merești deasupra cheilor.

In localitatea Vârghiș facem o scurtă pauză la o bere pentru a sărbători reușita, de unde tot cu mașina ajungem spre seara în Brașov.

Christel Berbec.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *