Cabana şi regulile ei

User Rating: 0 (0 votes)

 

 

Cabana şi regulile ei

1. Cabana este casa de munte a turistului, adăpost şi popas pentru odihnă şi hrană, pentru reconfortarea fizică şi psihică la finele unui traseu obositor, sau punctul de
plecare spre noi cărări şi creste. Ea este postul de prim ajutor în caz de accidentări.
2. Cabana face parte integrantă din peisajul montan şi este locul tău de visare şi recreere. Cinsteşte-o şi ocroteşte-o ca pe propria ta casă!
3. Cabana are obligaţia să primească, la orice oră, pe turistul sau grupurile de turişti, amatori de drumeţie, nu şi de chefuri.
4. La sosire prezintă-te cabanierului şi înscrie-ţi datele personale şi traseul pe care vei drumeţi, ca să fii găsit uşor şi ajutat la nevoie.
5. La munte băuturile obişnuite turistului sunt ceaiurile şi răcoritoarele. Nu ALCOOLUL! Acolo unde sunt permise băuturi alcoolice, consumul lor este limitat şi normat.
6. Legea de bază a convieţuirii în cabană este curăţenia şi liniştea; Între orele 22–6, linişte totală. Mergi pe vârfuri, vorbeşte în şoaptă, nu trânti uşile.
7. Foloseşte cât mai puţin şi la intensitate cât mai scăzută casetofonul, aparatul de radio, televizorul etc. şi numai după ce te asiguri că nu îi deranjezi pe cei din jur.
Să fii încredinţat, turistule, că cei ce au trudit să ajungă până la cabană, preferă să asculte în tihnă doar liniştea binefăcătoare a piscurilor şi murmurul izvoarelor.
8. Lasă curat locul unde ai dormit şi mâncat, precum şi împrejurimile cabanei, sfătuind şi pe alţii să facă la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie
în cabană sau în împrejurimi, explicându-le că ne găsim în vârf de munte şi că nu are cine, cu ce şi cum să le evacueze spre locurile anume destinate din localităţi.
Este contribuţia ta la păstrarea şi ocrotirea mediului înconjurător.
9. În caz de accidentări anunţă-l pe cabanier, Salvamontul sau poliţia, participă la acţiunea de salvare, ajută la transportul şi evacuarea accidentatului. Învaţă codul de semnalizare internaţională în caz de accident pe munte.
10. Ascultă cuvântul cabanierului; cuvântul lui este cuvânt de ordine. El este şi gazdă, dar şi răspunzător în cabana şi zona sa cu asigurarea ordinei şi respectarea regulilor de funcţionare a cabanei. Ajută-l la nevoie cu vorba, cu fapta şi exemplul tău. Este o datorie civică a fiecărui turist.
11. Dacă ai respectat întocmai toate aceste reguli, îţi poţi acorda singur cinstea de a te numi om civilizat şi turist adevărat, dovedind respect şi dragoste pentru munte
şi natură.
12. Nu uita că marea frumuseţe a munţilor noştri şi bucuria de a drumeţi pe cărările lor, nu poate căpăta întregul farmec şi strălucire, decât prin tine călătorul, prin
frumuseţea exemplului tău, ca o dovadă grăitoare de adevărat patriotism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte